Statul român, joc „la două capete” pe banii noștri de facturi: c-o mână dă, cu două ia

de: Mădălina Bahrim
28 10. 2022

Avem o criză energetică de proporții,  în toată Europa, iar Guvernele caută la această oră fel și fel de soluții pentru a sprijini populația și firmele, ca efectele resimțite-n iarnă să fie cât mai reduse.

Deși este adevărat că situația actuală e complicată pentru toată lumea, iar pe umerii factorilor de decizie apasă presiuni uriașe și hotărâri dificil de luat, la fel de adevărat este că statele au foarte mult de câștigat de pe urma scumpirilor din energie.

Problema este că întreaga situație pare un cerc vicios, din care tot noi, oamenii de rând, avem de pierdut sub o formă sau alta.

Cum joacă statul „la două capete” în criza energetică

Să analizăm puțin situația, pentru a vedea mai exact cum stau lucrurile în piață:

Prețurile facturilor au explodat, împinse de la spate de tensiunile geopolitice și războiul din Ucraina. Statul, în mod firesc, încasează de la companiile din energie anumite dări. Putem spune că statul are de câștigat, astfel, de pe urma scumpirilor și facturilor mari pe care noi, în calitate de consumatori, le plătim.

Companiile se bucură, în acest context, de venituri mai mari și în multe cazuri de profituri mult mai consistente, ceea ce înseamnă că și contribuțiile la stat cresc.

Pentru a ajuta românii și firmele să suporte facturile crescute, statul care încasează bani de la companii începe să cheltuiască pe măsuri de sprijin.

Practic, statul ne dă ajutoare, a lansat măsuri de sprijin, dar are și de câștigat de pe urma crizei energetice. Ne dă cu o mână și ia cu două!

Nici furnizorii n-au de ce să se plângă, statul trimițându-le sume frumoase, pentru a deconta măsurile de sprijin.

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) tocmai a transmis că suma totală pe care a verificat-o și dat-o spre decontare către Ministerul Energiei, pentru perioada aprilie 2022 – martie 2023, conform OUG 27/2022, a depăşit 3,9 miliarde de lei.